Samoprzełączający się detergent
30 października 2007, 09:29Detergent, który potrafi sam likwidować powstające podczas prania mydliny, znacznie zmniejszyłby pobór wody zużywanej do płukania. Zespół profesora Antona Middelberga z University of Queensland opracował do tego celu substancję powierzchniowo czynną, czyli surfaktant. Można go także zastosować do celów medycznych. Ze względu na wykorzystanie białek jest właściwie pepfaktantem.
Hipoteza, która wstrząsnęła fizyką
25 października 2013, 09:51Zaproponowana niedawno hipoteza "firewalli czarnej dziury", która opisuje to, co dzieje się na granicy czarnych dziur, stawia pod znakiem zapytania niektóre z podstawowych teorii fizycznych. To najlepsze, co zdarzyło się od dłuższego czasu. To jak trzęsienie o sile 9 w 10-stopniowej skali. To najbardziej szokująca i zaskakująca rzecz, która wydarzyła się podczas całej mojej kariery naukowej - mówi fizyk Raphael Bousso z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Polscy naukowcy twórcami „inteligentnej” koszulki dla sportowców
23 grudnia 2020, 09:18Opisze pracę serca i aktywność mięśni, przeanalizuje temperaturę i potliwość w trakcie wysiłku. Koszulka opracowana przez naukowców z Wojskowej Akademii Technicznej jest uzupełniona aplikacją, która zapisuje szczegółowo przebieg treningu, trasę marszu, biegu lub przejazdu rowerem, i pozwala na rywalizację online z innymi sportowcami.
Ciężkie życie pigmeja
12 grudnia 2007, 10:46Dlaczego pigmeje są tacy niscy? Naukowcy od lat zadawali sobie to pytanie. Rozwiązanie przedstawili Andrea Migliano i zespół z Uniwersytetu w Cambridge.
Metabolit cholesterolu napędza wzrost i rozprzestrzenianie raka piersi
29 listopada 2013, 10:48Jeden z metabolitów cholesterolu, 27-hydroksycholesterol (27-OHC), może napędzać wzrost i rozprzestrzenianie najpowszechniejszych (hormonozależnych) raków piersi. Wg autorów artykułu z pisma Science, oznacza to, że można by im zapobiegać, przyjmując obniżające poziom cholesterolu statyny oraz stosując odpowiednią dietę.
Różne zachowania reprodukcyjne samców i samic wynikają z różnic w budowie mózgu
1 lutego 2021, 14:15Samce i samice nie tylko wykazują różne zachowania seksualne, ale różnice te są ewolucyjnie zaprogramowane, dowiadujemy się z nowych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Oksfordzkim. Zespół wykazał, że układ nerwowy obu płci, pomimo bardzo podobnej budowy, przekazuje różne sygnały samcom, a różne samicom.
Zawartość śmiechu w głosie
17 stycznia 2008, 10:31Uśmiech wpływa na sposób, w jaki mówimy. To oczywiste. Zespół Amy Drahoty z University of Portsmouth stwierdził jednak coś interesującego. Na podstawie samego głosu ludzie umieją zidentyfikować rodzaj goszczącego na twarzy mówiącego uśmiechu (czy jest bardziej promienny, czy do sprawy podchodzimy z pewną taką nieśmiałością).
Antybiotyk na zespół suchego oka
27 grudnia 2013, 12:19Dysfunkcja gruczołu tarczkowego (ang. Meibomian gland dysfunction, MGD) jest wiodącą przyczyną zespołu suchego oka. Niestety, dotąd w USA brakowało zaaprobowanego przez Agencję Żywności i Leków (FDA) leku na MGD. To się może jednak wkrótce zmienić, bo naukowcy z Massachusetts Eye and Ear Infirmary odkryli, że w tej roli dobrze sprawdza się antybiotyk azytromycyna.
Księżycowa Arka Noego ma pomóc w uchronieniu życia na Ziemi
15 marca 2021, 10:52W „księżycowej arce” ukrytej w jaskiniach lawowych pod powierzchnią Srebrnego Globu naukowcy chcieliby umieścić materiał genetyczny 6,7 miliona znanych gatunków zamieszkujących Ziemię. Materiał byłby przechowywany w warunkach kriogenicznych w laboratorium zasilanym za pomocą paneli słonecznych. Sam transport wymagałby co najmniej 250 lotów na Księżyc
Koniec z kwitnącą czekoladą
20 lutego 2008, 16:35Chemicy z Wielkiej Brytanii i Holandii wypracowali sposób, by czekolady i pomadki zachowywały swój apetyczny wygląd. Odkryli substancję, która zapobiega tworzeniu się na ich powierzchni szarawego nalotu, nazywanego fachowo kwiatem tłuszczowym (ang. fat bloom). Powstaje on wtedy, gdy słodycze są przechowywane w za wysokiej temperaturze. Tłuszcz się wytapia, a następnie ponownie zastyga (Journal of Agricultural and Food Chemistry).